Wassen in tijden van Covid-19

Wassen in tijden van Covid-19

De laatste dagen krijgen wij, heel begrijpelijk, veel vragen over de invloed van textielreiniging op mogelijk geïnfecteerd wasgoed.

Vooropgesteld: De wetenschap is het er nog niet helemaal over eens hoe lang het nieuwe coronavirus / covid 19 overleeft buiten het menselijk lichaam. Uitgangspunten variëren tussen 3 uur en 3 dagen.

Temperatuur, vochtigheidsgraad en overige omstandigheden (binnen/buiten, materiaal, grootte oppervlak) spelen in ieder geval ook een rol in de overlevingstijd van het virus.

CHEMISCH REINIGING (= STOMEN)

Volgens de laatste informatie, van onze branche-organisatie NETEX en onze zeepleverancier Kreussler, is chemisch reiniging van textiel (= stomen) sowieso effectief. Het doodt alle micro-organismen inclusief virussen.

WASSEN

Wassen op een temperatuur van 30 graden of lager doodt virussen onvoldoende als geen disinfectant wordt gebruikt.

Als disinfectant wordt gebruikt, moet de dosering optimaal zijn en is het zeer belangrijk dat gecheckt wordt of het gebruikte product geschikt is voor gevoelig textiel als zijde of wol.

Bij wassen op hogere temperatuur is 10 minuten op 80 graden C of 25 minuten 70 graden C in ieder geval altijd voldoende.

Uitgangspunt is natuurlijk wel dat de omgeving waarin het textiel behandeld wordt, virusvrij is.

Voor vragen en/of opmerkingen mag u altijd contact met ons opnemen.

 

2020-10-07T08:44:27+00:00