Wassen

Wassen 2017-09-25T12:34:20+00:00

Voor wasbare kleding wordt als symbool de wastobbe gebruikt. In de wastobbe staat de maximaal toelaatbare wastemperatuur vermeld. Wassen bij een lage temperatuur is altijd mogelijk. Zonder een streepje onder de wastobbe wordt de machine ingesteld op het normale of katoenwas-programma. Het toe te passen wasmiddel is afhankelijk van het type wasgoed. Een totaalwasmiddel voor ondergoed en kleurechte artikelen, b.v. overhemden. Een colorwasmiddel is voor de bonte was te prefereren.

Indien alleen handwas mogelijk is dan wordt dit aangegeven door een handje in de wastobbe te plaatsen. Bij handwas mag het artikel beslist niet te lang in het stop staan! Dit omdat er gevaar ontstaat voor afbloeden van de kleur. Belangrijk bij handwas is dat het wasmiddel goed opgelost is. Een vloeibaar wasmiddel verdient daarom de voorkeur.

Een streepje onder de wastobbe betekent dat een aangepast wasprogramma nodig is, b.v. het wolwasprogramma bij 30 °C of een programma voor kreukherstellend goed bij 40 of 60 °C. De belading van de wasmachine dient in deze gevallen aangepast te worden. B.v. bij het wolwasprogramma maar één artikel, zoals een trui.

Een kruis door de wastobbe houdt in dat het artikel niet gewassen mag worden. Wellicht is afsponzen mogelijk. Dit altijd eerst op een plek testen die uit het zicht is. De professionele reiniger kan het artikel misschien wel behandelen, b.v. door het chemisch te reinigen of met behulp van een speciale natreiniging (Wet Clean).

Indien het artikel met een wolwasprogramma bij 40 °C gereinigd kan worden dan geeft men dit aan met een wastobbe met onderbroken streep. Vooral in wollen kleding uit Engeland wordt dit symbool vaak aangetroffen. Voor het wassen van wol dient men een fijnwasmiddel te gebruiken. Voor zeer delicate artikelen is zelfs een specifiek wolwasmiddel aan te bevelen.